podotherapie

Podotherapie

In uw voet zitten 26 botten en allerlei banden, spieren en pezen die uw voeten uw lichaam met gemak dragen. Maar door overbelasting of ongewone inspanning, bij een verkeerde voetstand, verkeerd lopen of door slecht schoeisel, kan deze goede samenwerking in uw voet verstoord raken. U kunt dan klachten krijgen aan deze spieren, banden en gewrichten. Ze raken oververmoeid of geïrriteerd en dat kan u behoorlijk hinderen in het dagelijks leven.

Een podotherapeut kan uw klachten onderzoeken en kijken waar de oorzaak ligt. Vaak kan het probleem verholpen worden door middel van zolen of andere aanpassingen aan de voet of in de schoen.

Podotherapeuten houden zich niet alleen bezig met uw voeten. Ze kijken als het nodig is naar de hele bewegingsketen van voeten, knieën, heupen en onderrug. Een fout aan de ‘fundering’ kan zelfs tot in de rug tot uitdrukking komen in de vorm van pijn en functieverlies. In dit geval kan de podotherapeut deze verkeerde stand of functie van de voeten aanpakken.

Verder kijkt de podotherapeut wanneer dat nodig is naar de stand en functie van tenen. Een afwijkende stand kan met een siliconenorthese (een soepel, op maat gemaakt teenstukje) gecorrigeerd worden. Ook kunnen pijnlijke drukplekken met een zachte orthese beschermd en ontlast worden.

Bij ernstige nagelproblemen kan een podotherapeut ook uitkomst bieden. Kromme of rondgroeiende nagels kunnen bijvoorbeeld door nagelbeugeltjes weer recht gemaakt worden.

Een belangrijk gebied binnen de podotherapie is het behoud van de loopfunctie bij aandoeningen als diabetes en reuma. Deze ziekten betreffen het hele lichaam, maar een zwaar belast onderdeel als de voet loopt extra risico!

Reuma leidt vaak tot vervormingen van de voet, wat diverse problemen met zich mee brengt.

Bij diabetes kan een verminderde doorbloeding en verminderd gevoel in de voeten een complicatie zijn. Dit vergroot het risico op wonden aan de voeten.

Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het preventief onderzoeken op de risicofactoren en het behandelen van deze zogenaamde risicovoeten.

Podotherapie Zevenbergen is direct toegankelijk (geen verwijzing nodig)

Met ingang van 1 augustus 2011 is het mogelijk om ook zonder verwijzing een afspraak te maken met de podotherapeut. Wel blijft de huisarts een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Zo zal de podotherapeut te huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dit niet op prijs stelt. Het kan zo zijn dat uw zorgverzekering nog wel een verwijzing nodig heeft als voorwaarde voor vergoeding, vraag dit altijd eerst na.

Een hak van zes centimeter verhoogt de belasting op de voorvoet met maar liefst 75%. Door druk en wrijving van de huid kunnen er sneller overmatig eelt en likdoorns ontstaan.