behandelingen podotherapie

Behandelingen

Voeten zijn belangrijker dan u denkt. Gemiddeld zet u acht- tot tienduizend stappen per dag. Dat betekent dat u in uw hele leven ongeveer vier keer de wereld rondloopt. Dat is een hele afstand en uw voeten dragen al die tijd uw lichaam. Uw voeten zitten meestal veilig verpakt in schoenen, maar langdurige belasting kan problemen geven.

Zie hieronder de diverse behandelingen:

Zolen

Veel voetklachten worden behandeld met behulp van podotherapeutische zolen. Daarbij worden stands- of vormafwijkingen van de voet gecorrigeerd of gecompenseerd.
Bij het voetonderzoek wordt een digitale voetscan gemaakt. Deze scan biedt de podotherapeut de mogelijkheid om de zolen specifiek op maat te maken. De zolen worden vervolgens door de podotherapeut zelf gemaakt.
Belangrijk is de voetstand en de zolen jaarlijks te laten controleren, zeker wanneer u klachten heeft. Als u in onze praktijk onder behandeling bent ontvangt u een herinnering aan deze jaarlijkse controle. Het kan zo zijn dat de voetstand is veranderd of dat de zolen aan slijtage onderhevig zijn. Wellicht is een kleine aanpassing noodzakelijk, of moet de bovenlaag vervangen worden. Wanneer de zolen ècht versleten zijn wordt u aangeraden een nieuw paar aan te schaffen. Uiteraard worden kindervoeten die groeien meer dan éénmaal per jaar gezien.

Siliconenorthese

Een afwijkende stand kan met een siliconenorthese gecorrigeerd worden. Ook kunnen pijnlijke drukplekken met een zachte orthese beschermd en ontlast worden.

De ortheses die wij maken zijn van zacht, soepel materiaal. Dit is om irritatie te voorkomen. Als u last heeft van uw orthese, en hem niet kunt dragen mag u daar altijd mee terugkomen. Een orthese mag absoluut geen pijn doen of irriteren.

U kunt de orthese gewoon met zeep wassen. Handig is om hem ‘s nachts te bewaren in een doosje waar u een beetje talkpoeder in doet.

Nagelbehandelingen

Veel mensen hebben last van hun grote-teen nagel als gevolg van het krom groeien van de nagelplaat. Het vlees onder de nagel wordt bij elkaar geknepen en is sprake van eeltvorming of er kan zelfs een likdoorn onder de nagel groeien.

Ook na foutief knippen van de nagels kan men een pijnlijke, soms ontstoken, nagel krijgen.

Een nagel kan weer plat worden door middel van een nagelbeugel. Ook kan men met een nagelbeugel een pijnlijke nagelrand uit het vlees halen.

Het plaatsen van een nagelbeugel is in de meeste gevallen vrijwel pijnloos. Men kan na behandeling al verlichting verwachten. Met een nagelbeugel kunt u gewoon zwemmen, in de sauna of sporten. U moet om de zes à acht weken terugkomen om uw nagel te laten controleren en zonodig de beugel te laten herplaatsen.

Ontstoken, ingegroeide nagels worden behandeld waar een pedicure niet meer màg behandelen. Vaak kan de podotherapeut een chirurgische ingreep voorkomen.

Deze nagelbehandelingen worden achteraf meestal niet als zeer pijnlijk ervaren.

Wij werken klachtgericht, dit houdt in dat u voor uw overige voetverzorging een afspraak mag maken met onze medisch pedicure (of uw eigen pedicure).

Echografie

Echografie van de voet en knie binnen de podotherapie is vrij nieuw. U kent vast wel het gebruik van de echografie bij zwangere vrouwen. Echografie is een techniek die gebruik maakt van hoogfrequente geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Zo kan de podotherapeut de spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten in beeld brengen.

Wij gebruiken de echo omdat het in combinatie met klinisch onderzoek (zien en voelen), geavanceerde apparatuur (2D voetscan, dynamische drukmeting) en kennis van de functionele bewegingsleer nog meer informatie blootlegt over de werking van de complexe structuren binnen de voet.

Een echo kan worden toegepast om aanvullende informatie te verkrijgen op het standaard podotherapeutisch onderzoek.

We kunnen weefselschade in beeld brengen, dit geeft meer inzicht in de belastbaarheid van dit weefsel (bijvoorbeeld een achillespees).

Ook kan er door middel van een echo inzichtelijk worden gemaakt hoe het herstel is gedurende het behandeltraject.

U kunt ook zelf een echografisch onderzoek bij ons aanvragen.

Een echo kan worden toegepast om de volgende klachten inzichtelijk te maken:

  • Pees- en spierklachten
  • Slijmbeursontstekingen
  • Zwellingen
  • Ontsteking van de gewrichten
  • Infecties
  • Bloeduitstortingen
  • Hielspoor / ontstekingen van de peesplaat onder de voet

Wratbehandeling

Wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vast-aanvoelende uitgroeisels van de huid. Een wrat onder de voet is vaak moeilijk te onderscheiden van een likdoorn. Dit komt omdat er vaak eelt overheen groeit.

Bij Podotherapie Zevenbergen worden wratten behandeld door middel van de Cryopen. Het principe is gelijk aan bevriezing met vloeibare stikstof, echter het biedt essentiële voordelen ten opzichte van het aanstippen van de wrat, zoals bekend is bij de huisarts (met een wattenstaaf). De Cryopen is een op een pen lijkend instrument, wat een fijne, nauwkeurige straal van vloeibaar gas op de te behandelende wrat sprayt. Door de kleine opening in de Cryopen kan het straaltje vloeibaar stikstof heel precies gestuurd worden, op de millimeter nauwkeurig. We bevriezen dus alleen de wrat zelf. Zo wordt de gezonde huid niet geraakt, is de behandeling veel minder pijnlijk en wordt letsel aan de omliggende huid voorkomen.

Voor de behandeling wordt eelt, wat op de wrat zit verwijderd, zodat de wrat goed behandeld kan worden. Tijdens de behandeling kan het bevriezen, een prikkelend gevoel geven.

Omdat wratten onder de voet vaak in de huid gedrukt zitten zijn deze wratten zeer hardnekkig. In deze gevallen zijn vijf à zes behandelingen nodig.

Doordat er geen beschadiging van de huid ontstaat, hoeft de huid niet met een pleister afgeplakt te worden. Patiënten worden na behandeling bij uitoefening van sport, of bij andere dagelijkse bezigheden niet of nauwelijks gehinderd.

Behandeling is zeer geschikt voor kinderen en omdat er geen gezonde huid beschadigd wordt is deze behandeling geschikt voor diabetespatienten.

Wratbehandelingen worden overigens alleen in Zevenbergen gedaan.

Medische voetbehandelingen

De pedicure verzorgt de voeten; knipt de nagels en haalt eelt en likdoorns weg.

Er zijn gevallen dat een pedicurebehandeling niet meer afdoende is. Men heeft pijnklachten en de klachten komen snel terug na de pedicurebehandeling. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een likdoorn (eksteroog, eeltpit).

Wanneer deze klachten een medische indicatie betreft komt de podotherapeut in zicht. Soms is het noodzakelijk om met een orthese of zooltherapie te starten; wanneer de drukken onder de voet te hoog zijn is alleen behandeling niet afdoende. Op onze voetscan zijn overmatige drukken onder de voeten mooi te zien.

Wondbehandeling (bij bijvoorbeeld diabetes of vaatlijden) valt eveneens onder instrumentele voetbehandeling.

Onze podotherapeuten voeren alleen een instrumentele behandeling uit wanneer de pedicurebehandeling niet meer toereikend is.
Wij werken klachtgericht, dit houdt in dat u voor uw overige voetverzorging een afspraak mag maken met onze medisch pedicure (of uw eigen pedicure).

De diabetische voet

Diabetes Mellitus komt helaas steeds vaker voor. Het is één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in de toekomst. Mensen met suikerziekte hebben een vergrote kans op voetproblemen door de beschadiging van zenuwen en de slechte conditie van de bloedvaten in voeten en benen. Vaak merken patiënten het ontstaan van wondjes of het afnemende gevoel in de voeten niet tijdig op. Door een verminderde bloedtoevoer genezen wondjes moeilijker. Hierdoor neemt het risico van infecties toe. De podotherapeut is gespecialiseerd in het screenen en behandelen van de diabetische voet en kan door tijdig ingrijpen trachten wondjes te voorkomen.

De preventie wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt. Vanaf 1 januari 2015 speelt de podotherapeut een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg. Zij stellen het (individueel) behandelplan op. De rol van de podotherapeut (naast het maken van het behandelplan) kan bestaan uit jaarlijkse voetscreening op risicofactoren, schoenadvies, wondbehandeling, zooltherapie of orthese therapie. Ook wordt vaak beroep gedaan op een (door onze praktijk gecontracteerde) medisch pedicure.

Sport gerelateerde klachten

Voor klachten aan de voeten, benen, knieën, heupen en (lage) rug kunt u bij de sportpodotherapeut terecht. De voet is een onderdeel van het hele lichaam, een zogenoemde beweegketen. Een blokkade of storing in deze beweegketen kan problemen geven tijdens het sporten. Zo kan een ‘overpronerende’ voet tijdens het hardlopen een oorzaak zijn van een knieblessure of liesproblemen.

Om een sporter goed te kunnen begeleiden is er kennis nodig over specifieke bewegingen tijdens de sport, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Voor iedere sporter is er dus een andere begeleiding nodig. Kijk maar eens de grote verschillen tussen wandelen, hardlopen, wielrennen, turnen, golfen en schaatsen. Verschillende sporten met alle hun eigen bewegingen, (loop)snelheden en schoenen.

De sportpodotherapeut kan:

  • Helpen om blessures te voorkomen of prestaties verbeteren door een sportpodotherapeutisch onderzoek te doen en te screenen op eventuele stoornissen in het bewegingspatroon.
  • Specifieke sportzolen maken; hiermee kan de voetstand en het beweegpatroon verbeterd worden. Waar een sportzool de sporter bijvoorbeeld tijdens het wielrennen goed corrigeert kan dezelfde zool een averechts effect hebben bij gebruik in een hardloopschoen. De sportpodotherapeut kan u goed informeren over de zolen die u gebruikt bij diverse sporten.
  • Blessurepreventie-adviezen geven
  • Tapen.

De sportpodotherapeut werkt veel samen met een (sport)fysiotherapeut. Dus wacht niet totdat er blessures zijn!

Een eerste bezoek

U kunt mèt of zonder verwijzing bij ons terecht. Bij het eerste bezoek is het gewenst dat u uw identiteitsbewijs meeneemt. Wanneer u bent verwezen door de (huis)arts kunt u de verwijsbrief meenemen. Ook schoenen die u vaak draagt willen we graag bekijken. Als u hulpmiddelen heeft, zoals orthesen en/of zolen, neemt u deze dan mee. Er wordt dan meestal ook een digitale voetscan van uw voeten gemaakt. Dit eerste onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier, de kosten hiervoor bedragen ongeveer €70,00. Indien mogelijk declareren wij rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar. Podotherapie wordt in de meeste aanvullende verzekeringen vergoed. Zie ook: vergoedingen.

Bij Podotherapie Zevenbergen is geen wachtlijst, u kunt meestal binnen een week terecht.

Plan direct online uw afspraak!

Ongeveer 70% van de mensen met reumatoïde artritis hebben voetklachten.

Een kwart van alle mensen met diabetes krijgt te maken met een diabetische voet, hiervan krijgt ongeveer vijftien procent een ulcus (diabetische wond) aan de voet.